TRIZ

Toepassing TRIZ
Het Problem Solving Team van CE Masters maakt gebruik van een zeer effectieve brainstormtechniek genaamd 'TRIZ Keywords ©'. Deze techniek is afgeleid van de oorspronkelijke TRIZ methode.

Wat is TRIZ?
TRIZ is een methode die werd ontwikkeld door de Russische uitvinder en science fiction schrijver Genrich Altshuller. TRIZ is het Russische acronym voor "de theorie van het inventief oplossen van problemen".


Genrich Altshuller

Historie van TRIZ
Vanaf 1946 onderzocht Altshuller tienduizenden patenten. Hij ontdekte patronen in de manier waarop problemen werden opgelost. Hij vertaalde deze patronen in de beroemde 40 TRIZ principes. De methode is in de loop der tijd verder uitgebreid en verbeterd. Pas begin jaren 80 begon TRIZ echt voeten aan de grond te krijgen. De methode werd wereldweid geadopteerd en verscheidene afgeleide methodes werden her en der gelanceerd. De opkomst van TRIZ is heden ten dage nog steeds in volle gang. TRIZ wordt o.a. gebruikt in bekende multinationals zoals Chrysler, Johnson & Johson, Ford, General Motors en Xerox.

Hoe werkt TRIZ?
Volgens de TRIZ-methode is een probleem terug te voeren op twee conflicterende eisen/wensen. Deze contradictie kan worden vertaald naar een algemeen TRIZ-probleem, vervolgens naar een standaard TRIZ-oplossing uit een database (waar wij over beschikken) en uiteindelijk naar een praktisch toepasbare oplossing voor het probleem waar het allemaal mee begon.

De kracht van TRIZ
Het 'Problem Solving & Concept Development Team' van CE Masters maakt regelmatig gebruik van TRIZ. TRIZ kan enorm krachtig zijn, in die gevallen waarin een contradictie gemakkelijk herkennen is. De 40 TRIZ-principes zijn als het ware een 'trigger' voor de ontwerper om verrassende oplossingen te bedenken voor het probleem, met name oplossingen die niet vanzelfsprekend zijn in zijn/haar eigen vakgebied. Maar de methode heeft, net als alle andere methodes, ook zijn beperkingen. Om deze beperkingen weg te nemen ontwikkelde CE Masters de TRIZ Keywords © methode.

TRIZ Keywords ©
TRIZ Keywords is een associatieve brainstorm techniek ontwikkeld door het Problem Solving Team van CE Masters. De meeste trefwoorden in deze techniek zijn afgeleid van de beroemde 40 TRIZ Principes van Genrich Altshuller. De algemene aanpak is als volgt: Eerst vindt een vrije brainstorm plaats. Daarop volgt een methodische brainstorm gebruikmakend van de TRIZ trefwoorden. Dit leidt vaak tot een verdubbeling van het aantal ideeen.

Meer weten?
Bent u nieuwsgierig wat TRIZ voor uw onderwerp kan betekenen? Een Facilitator van CE Masters kan u adviseren. Aarzel niet om contact op te nemen. De pagina is ook beschikbaar als PDF (TRIZ.pdf). 

Update

CE Masters is now operating under the Pezy Group brand. For more information visit www.pezygroup.com

This website will no longer be maintained